Over Hodod‎ > ‎

Cultuur en geschiedenis

De eerste vermelding van Hodod is van 1210, terwijl Nadişu Hododului vermeld wordt sinds 1205. Lelei wordt vanaf 1330 vermeld, Giurtelecu Hododului vanaf 1378.

Het dorp behoorde tot het Koninkrijk Hongarije en was onderdeel van het Vorstendom Transsylvanië. In 1399 wordt een kasteel genoemd, het dorp behoorde toen toe aan de familie Kusalyi Jakcs. Hodod verkreeg de status van stad in 1482.

Hodod wordt door koning Rudolf II van Habsburg aan de familie Wesselenyi gegeven aan wie het tot de 20ste eeuw behoort. Het kasteel werd vroeg in de achttiende eeuw vernietigd. Na de opstand vanFrans II Rákóczi werd de stad weer van de Wesselenyi's afgenomen.

De familie Wesselenyi bouwde een groot kasteel in barokke stijl. Na het uitbreken van de pest werd de immigratie van Duitse kolonisten bevorderd. Van 1744 tot 1751 riep Baron Franz Wesseleny 30 families van Baden-Durlach en Zwitserland naar zijn landgoed in Kriegsdorf (Hadad). In de jaren daarna komen meer immigranten uit Duitstalige gebieden naar Kriegsdorf. In 1880 telt Kriegsdorf 479 Duitse inwoners.

Na het Oostenrijks-Hongaars Compromis van 1867 verdwijnt het Oostenrijkse Rijk, evenals het Vorstendom Transsylvanië. In 1876 is het Koninkrijk Hongarije onderverdeeld in provincies. Hodod maakt nu deel uit van het district Szilagyi (Szilagyi vármegye). Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, verdwijnt het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en de stad wordt onderdeel van Groot-Roemenië in het Verdrag van Trianon. Hodod ligt nu in het district Sălaj.

In 1940 wordt Hodod naar aanleiding van de Tweede Toekenning van Wenen, tot 1944 geannexeerd door Hongarije.

In mei 1944, worden de Joden verzameld in het ghetto van Satu Mare. Op 19, 22, 26, 29, 30, 31 mei en 1 juni van dat jaar worden ze gedeporteerd naar Auschwitz.
Over het lot van de Roma is weinig bekend.
Met de aftocht van het Duitse leger in 1944, verlieten veel Duitsers Hodod. In 1945 zijn 43 Duitsers uitgezet naar de Sovjet-Unie.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Hodod in de Vrede van Parijs weer Roemeens.

Bij de administratieve hervorming van het land in 1968, wordt de stad onderdeel van het district Satu Mare waartoe het tot op heden behoort.

Tijdens het communistische regime, vooral in de tachtiger jaren, emigreerden veel Duitsers.